Winnen met Raymarine

Met de hulp van een volledige set Raymarine-elektronica behaalde het Smartfish UK-team onlangs een zwaarbevochten categorieoverwinning in het prestigieuze Sea Angling Classics-toernooi in de Solent, aan de Britse zuidkust.


Negenenvijftig boten uit alle hoeken van het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten deden mee in de categorie recreatieboten, aangetrokken door de grootste prijzenpot in de geschiedenis van de Britse bootvisserij, ter waarde van een indrukwekkende £ 200.000.

Will Parkinsons Smartfish UK-team richtte zich op deze competitie vanwege het hoge profiel. De nieuw opgerichte Sea Angling Classics is een zeer actueel sportvistoernooi waarbij de vangst meteen wordt teruggezet en waarvan veel insiders in de sportvisserij denken dat het het aanzien van de Britse competitieve zeevisserij zal veranderen. Het evenement vertegenwoordigt een gedurfde zet en een belangrijke investering van organisator Spirit of Angling om de sponsoring, media-aandacht, promoties en bijbehorende activiteiten te realiseren die van Amerikaanse toernooien zo'n groot success hebben gemaakt.

Zoals Will zegt, was de overwinning een flinke slag en de Raymarine-systemen waren de sleutel tot dat succes, gelet op het gebrek aan lokale kennis aan boord van de boot: "Ondanks het feit dat we de schepen in de Solent houden, omdat het een handige plek is om vanuit te vertrekken, zijn we eigenlijk een team uit Dover. Plaatselijke kennis van vislocaties is een essentiële factor voor het winnen van toernooien, dus we zijn dolgelukkig dat we dit tegen de verwachtingen in hebben kunnen doen."

Het ultramoderne aluminium Smartfish 25-schip die het team voor deze wedstrijd heeft gevaren, is vanaf het begin ontworpen voor viswedstrijden.

De boot heeft niet minder dan vijf Raymarine Axiom+ kaartplotters, wat sommigen misschien nogal veel vinden voor een 25-voeter. "Het draait allemaal om omgevingsbewustzijn", aldus Will. "We hebben één van de Axiom+ 12-inch schermen hoog op het schot van de cabine gemonteerd, naar achteren gericht, zodat we tijdens het vissen niet naar de cabine hoeven om de positie, fishfinder, drift, nabijheid van andere schepen een een groot aantal andere dingen te controleren. Er is een Axiom+ 12 (12-inch scherm) direct voor het roer en één voor de navigator, naast een Axiom+ 7 op dakniveau voor beiden. Bij het veranderen van locatie of het zoeken naar vis, toonden we voornamelijk de fishfinder-gegevens op de grote schermen, soms met gebruik van een kaartplotter om de Raymarine Cyclone Pro doppler-radargegevens door te geven terwijl we naar zwermen vogels zoeken. Zeevogels op het water zijn een duidelijk teken van de aanwezigheid van aasvissen, die we moesten vangen als we levend aas in de competitie wilden gebruiken, maar ze kunnen ook een teken zijn van grotere roofdieren waarop we ons zouden kunnen richten, die de aasvis van beneden opjagen."

MEERDERE KAARTPLOTTERS VOOR MEERDERE TAKEN

Dankzij netwerkswitches is geen van de displays bestemd voor een bepaalde taak, bij wedstrijdgebruik kan het Smartfish-team wisselen van display om lange periodes te specialiseren in bepaalde functies. "Als je bijvoorbeeld moet schakelen tussen een kaart en een fishfinder op een volledig scherm, is het sneller om dit te doen door je hoofd en ogen heen en weer te bewegen dan naar een menu op een enkel scherm te gaan. Dat is nog meer het geval wanneer het schip zich snel in open water verplaatst."

Alle kaartplotters ontvangen informatie van het boordsysteem, waaronder de Raymarine Real Vision 220-transducer. 3D Real Vision biedt een 3D-overzicht van de zeebodem, wat voor gebruik tijdens competities van onschatbare waarde kan zijn om op specifieke soorten te focussen. In een toernooi zoals dit, waarbij op specifieke soorten wordt gevist, is het belangrijk om geen tijd te verspillen aan het binnenhalen van vissen van andere soorten die niet meetellen voor de eindscore. Omdat 3D Real Vision-sonar echo's van vissen of scholen vissen in kleurcodes weergeeft, is het gemakkelijker om snel de diepte van het aas in te stellen. De mogelijkheid om de sonarweergave met het vegen van een vinger over de kaartplotter te verplaatsen, maakt het ook veel gemakkelijker om te begrijpen wat de wisselwerking is tussen de vissen en de verschillende onderdelen van de zeebodem.

Snelheid is zonder meer van belang tijdens een zeevistoernooi, gaat Will verder, "Tijd die je kwijt bent on van een visplek naar een ander te varen, is tijd waarin je je hengel niet kunt uitgooien om vis te vangen, dus we doen er alles aan om daar zo min mogelijk tijd aan kwijt te zijn." De boot zelf helpt daar enorm bij, want het is in staat tot 40 knopen+ snelheid te maken, dankzij de buitenboordmotor van 300 pk, een stevige aluminium romp van 6 mm en hoogwaardige hangende stoelen die ervoor zorgen dat hoge snelheden veilig kunnen worden behaald in ruwe omstandigheden. De stoelarmen van de bestuurder en de navigator bevatten Raymarine RMK10-afstandsbedieningen, wat inhoudt dat de kaartplotters bediend kunnen worden vanuit een volledig hangende positie, en het dus niet nodig is om de snelheid van de boot te verlagen om een touchscreen te bedienen.

KLEINE MARGES

Het doel van het tweedaagse toernooi was om de langste van de vijf vissoorten (ruwe haai, gladde haai, dorade, baars en rog) te vangen. De wedstrijd telde drie vissen van elke soort om de langste lengte over het geheel te bepalen. Vissen werden gemeten, geregistreerd via een hightech valideringssysteem en zeer levend en wel teruggezet. Ondanks twee volle dagen vissen vertelt Will dat de marges enorm krap waren: "Het Smartfish UK-team heeft de recreatieve categorie en de hoofdprijs van £ 50.000 gewonnen met een totaal van 1270 cm, met een verschil van slechts 15 cm. Gelet op hoe spannend deze competities kunnen zijn en de prijzen die op het spel staan, is het duidelijk dat elke seconde telt. 15 cm kan worden goedgemaakt door één enkele grote vis die we hadden kunnen missen als het aas slechts twee seconden later na een vangst in het water was teruggeplaatst, of indien we onderweg tussen visplekken hadden moeten vertragen of stoppen om met een touchscreen-kaartplotter in de weer te zijn."

Kennis is macht en het team heeft geleerd dat het tegelijkertijd toegang hebben tot meerdere Raymarine-producten voor de besturing en navigatie betekent dat niemand ooit op een ander hoeft te wachten. Dit geldt zelfs voor de dubbele Raymarine RAY53 VHF-radio's, waarmee de navigator de toernooi-informatie op CH72 kon volgen, terwijl Will tegelijkertijd op CH6 aan de andere kant van de cabine communiceerde en met andere deelnemers sprak om erachter te komen wie waar aan het vissen was.

NAUWKEURIGE POSITIONERING

De regels voor deze wedstrijd bepalen dat geen enkele boot dichter dan 50 meter bij een andere boot mag komen om niet te worden gediskwalificeerd, en toplocaties zoals wrakken of holten binnen die regels geen ruimte bieden aan meer dan één of twee boten tegelijk.

Een voorbeeld daarvan uit deze competitie was Mixon Hole in de buurt van Selsey. Dit diepe gebied is een hotspot voor grote ruwe haaien, en op een bepaald punt in deze competitie moest het Smartfish UK-team één of twee grote ruwe haaien vangen. Helaas voor Will zat het tegen: “Er lag al een boot van een concurrent voor anker boven Mixon Hole, het getij was perfect en ze leken vis te vangen, maar het hele gebied is slechts 60 meter breed. Gelukkig lag hij niet precies in het midden en was er ruimte genoeg om onze boot aan de rand van Mixon Hole te plaatsen, maar alleen dankzij een zeer nauwkeurige navigatie.” Dit is waar de Raymarine AR200-sensor echt zijn waarde bewees. Het is een Global Navigation Satellite Systems (GNSS)-ontvanger en een Attitude and Heading Reference System (AHRS)-sensor, en dus nog nauwkeuriger dan de klaartplotters ingebouwde GPS. "Hierdoor konden we ons naar de rand van Mixon Hole wurmen, in de wetenschap dat we precies waren waar we wilden zijn in relatie tot het andere schip en het diepe water. We vingen onze ruwe haaien en deze waren de sleutel tot ons algehele succes."

Will denkt dat toernooibootvissen in het VK zich op een belangrijk keerpunt bevindt. "De Sea Angling Classics wedstrijd is op tv uitgezonden door BT Sports en Sky Sports, en het was geweldig om te zien hoe onze overwinning er aan de andere kant van de lens uitziet. Naarmate prijzenpotten toenemen en deelnemers van over de hele wereld overkomen om mee te doen aan een toenemend aantal toernooien met een hoger profiel, zullen de marges kleiner worden en zullen teams steeds meer geïnteresseerd raken in de elektronische technologieën die hen een voorsprong kunnen bieden op hun naaste concurrenten. Het is fantastisch om deel uit te maken van deze geweldige reis en om een schip te ervaren dat wordt gebruikt om al die revolutionaire technologieën uit te testen."