Systemen van Raymarine bieden wedstrijdzeilers zekerheid | Raymarine - A Brand by FLIR

Systemen van Raymarine bieden wedstrijdzeilers zekerheid

Wednesday, September 11, 2019


Racing Systems by Raymarine - A Brand by FLIR

De innovaties van Raymarine hebben de serieuze wedstrijdzeiler veel te bieden

Greg Wells en Will Sayer van Raymarine hebben beiden veel ervaring met wedstrijdzeilen. Greg, Raymarine’s EMEA OEM Sales Manager, heeft wedstrijden gezeild in de Farr 40 en Mumm. En Will, Raymarine’s Experience Manager for Sailing en Global Product Manager voor MFD's en instrumenten heeft deelgenomen aan offshore regatta's waaronder OSTAR en Fastnet in zijn Sigma 33.

Racing Systems by Raymarine - A Brand by FLIR

Beiden zijn uitstekend gekwalificeerd om de voordelen van Raymarine-producten te beschrijven voor wedstrijdzeilers. Te beginnen met de live weergave van dynamische laylines op de navigatiekaart in het LightHouse 3-besturingssysteem van Raymarine. Greg: “Deze functie beschikt ook over historische windinformatie. Dus bij de weergave van de layline wordt er eigenlijk een kegel getekend, omdat de wind wordt berekend over een instelbare periode tussen de 3 en 60 minuten. De wind verandert voortdurend. Deze functie geeft dus effectieve aanwijzingen voor de eerste mogelijkheid om overstag te gaan en een waypoint te bereiken of de laatste mogelijkheid om dat te kunnen realiseren.”

Will geeft een overzicht van de race-ready functies die momenteel beschikbaar zijn in de nieuwste update van het Axiom-besturingssysteem: LightHouse Bermuda 3.10. “We hebben een wedstrijdmodus in het MFD ontwikkeld met de mogelijkheid voor een afteltimer en een startlijntimer”, zegt hij. “Met de startlijntool kunt u de uiteinden pingen: ga naar het einde van de markering en druk op een knop, vaar naar het einde van de juryboot en druk op de knop en stel direct je startlijn in.

“Je weet wat de ware windrichting is en kunt het einde van de lijn bepalen. Zodra deze informatie is ingesteld, worden de laylines op de startlijn zelf toegepast, zodat je kunt zien of je moet opkruisen om de lijn te bereiken. En nu je dat weet, geeft de afteltimer je ‘tijd om na te denken'. De wedstrijdmodus is voorzien van een nieuwe dashboardpagina genaamd Race Start. Hier wordt de afteltimer groot weergegeven. Deze geeft informatie over de ‘afstand tot startlijn’ en toont de hoeveelheid vertekening in meters. Dus als er een afwijking is, weet u aan welke kant deze zich bevindt en hoeveel deze betreft.”

Racing Systems by Raymarine - A Brand by FLIR

Will vervolgt zijn verhaal met informatie over de draadloze displays van Raymarine. “Het Maxi-display is een essentieel wedstrijdproduct binnen ons draadloze assortiment: grote, heldere cijfers, ontwikkeld voor bevestiging aan de mast en zichtbaar vanaf iedere locatie op uw jacht.”

Greg voegt toe: “De Maxi is voorzien van Airflow-software die correcties doorvoert voor de effecten van opwaartse luchtstromen. Het is altijd lastig om optimaal op te kruisen op basis van de ware wind: het lijkt altijd alsof de wind ook overstag gaat bij het opkruisen. Airflow corrigeert hiervoor en biedt standaard 95-96% nauwkeurigheid zodat u de juiste aanpassingen kunt doorvoeren.”

Greg gaat verder met informatie over het wireless instrumentenassortiment van Raymarine dat via de Microtalk Wireless Gateway kan worden aangesloten op het SeaTalkNG-systeem van Raymarine. “Aspecten als targetsnelheden en polairen zijn afhankelijk van een goed gekalibreerd jacht en de wireless producten van Raymarine bieden u vrijwel direct een zo goed als gekalibreerd jacht. Wedstrijdzeilers zien graag verschillende gegevens als ze van bovenwinds naar benedenwinds zeilen, en daarom bieden wij een leuke extra functie die de data automatisch wijzigt op basis van de windhoek.

“Door integratie met SeaTalkNG beschikt u bovendien over een Evolution-koerssensor en worden er uitstekende kompasgegevens aan het systeem toegevoegd. Deze gegevens zijn essentieel voor de prestatiegegevens omdat de ware wind wordt berekend via het kompas.

“Dit is allemaal het resultaat van een oplossingsgericht proces”, concludeert Greg. “Wij maken het leven van onze klanten graag eenvoudiger.”

COMMENT