Raymarine geeft andere testfaciliteiten het nakijken

Dinsdag, December 17, 2019

Onze rondleiding door Raymarine’s Environmental Test Centre wordt afgesloten met tests voor valbestendigheid, voeding en diverse andere procedures voor het vaststellen van de bestendigheid van een product tegen elektromagnetische velden

Als het personeel in Raymarine’s Environmental Test Centre wordt gevraagd om alles uit hun handen te laten vallen, nemen ze dat heel letterlijk! Producten die al meedogenloze behandelingen hebben doorstaan in de thermische kamers, Wet Room, Salt Mist Room, Hot Room en Shaker Room worden vervolgens blootgesteld aan de iets minder verfijnde (maar toch ook cruciale) valbestendigheidstest.

De testers laten ieder product van Raymarine in zijn verpakking vallen op alle zijden: deze test zorgt ervoor dat producten in perfecte conditie arriveren na verzending. Ook laten ze de producten vallen zonder enige vorm van bescherming om een onzorgvuldige behandeling en stoten tijdens de installatie na te bootsen.

Na dit bruuske intermezzo worden de producten overgebracht naar de EMC-ruimte (elektromagnetische compatibiliteit). Hier worden IEC 60945 EMC-tests gecombineerd met eigen procedures waaronder voedingstests om te waarborgen dat producten blijven functioneren binnen het spanningsbereik waarmee deze geconfronteerd kunnen worden.

Raymarine - Test Centre

Deze tests omvatten zaken als spanningsdalingen, inschakelstroom en spanningspieken. Interferentie bij het inschakelen van andere scheepsapparatuur kan de gedeelde voeding verstoren, dus deze tests waarborgen dat de producten blijven functioneren.

Bezoekers aan het testcentrum die misschien moeten denken aan de high-tech workshops van Q in de James Bond films, zullen met hun ogen staan te knipperen in de Radiated Immunity Chamber, waarvan de wanden zijn bedekt met piramidevormig materiaal. Hier wordt getest of de producten optimaal blijven functioneren bij blootstelling aan een krachtig elektromagnetisch veld.

Het absorberende materiaal op de wanden voorkomt reflecties zodat uitsluitend het directe signaal van de antenne wordt ontvangen, waardoor het eenvoudiger is om een gelijkmatig testveld te realiseren. Hierbij wordt de zendantenne helemaal achter in de ruimte geplaatst en het testproduct op een tafel in het voorgekalibreerde veld. Er wordt dan gekeken of het product bij blootstelling aan straling goed blijft functioneren, zonder storingen zoals interferentielijnen op de videobeelden.

Raymarine - Test Centre

In een aparte ruimte meet een emissietest het onbedoeld vrijkomen van elektromagnetische energie. De ruimte is een kooi van Faraday: om interferentie van externe signalen te voorkomen, is de buitenkamer gemaakt van twee lagen staal. Aan de binnenzijde gaat een combinatie van ferriettegels en blauwe absorbers reflectie tegen.

Je zou nu al bijna spontaan gaan klappen voor de grondigheid van de testprocedures van Raymarine. Maar er is nog meer. Er zijn ook AIS-simulators voor het testen van AIS-zendontvangers, DSC-basisstationsimulators voor de radio's, GNSS-simulators, Wi-Fi-simulators… Een enorme investering; maar iedere cent waard.