Veel opschudding…

Dinsdag, December 10, 2019

Onze rondleiding door Raymarine’s Environmental Test Centre gaat verder met een bezoek aan de Salt Mist Room, Hot Room en Shaker Room, waar de producten in de laatstgenoemde ruimte worden onderworpen aan schok- en vibratietests

Vibratie is de verborgen vijand van elektronica en mechanische constructies. Door voortdurende trillingen op verschillende frequenties kunnen bevestigingen losraken, kan bedrading slijten en kunnen soldeerverbindingen beschadigen, wat kan leiden tot storingen in de apparatuur. NASA’s James Webb Space Telescope – die was gepland voor lancering in 2011 – staat nog steeds aan de grond, gedeeltelijk vanwege de herhaaldelijke ondermaatse prestaties bij vibratie- en geluidstests.

Uiteraard maken vibratietests deel uit van het harde regime van Raymarine’s Environmental Test Centre. Doorgaans gaat de aanpak van Raymarine echter veel verder dan standaard IEC 60945-tests. In de Shaker Room voeren horizontale en verticale schudders 'sine en dwell'-tests uit, waarbij items worden blootgesteld aan een trillingssinus binnen een groot frequentiebereik. Als er resonantie wordt gevonden tijdens de sweeptest, gaan de testers twee uur door op deze frequentie om te testen op vermoeiingsschade.

Raymarine - Test Centre

De standaard test is 5 Hz-100 Hz, maar Raymarine trekt dat door naar 600 Hz. Daarnaast worden er ook schoktests en onregelmatige vibratietests uitgevoerd op basis van trillingsgegevens uit de praktijk op boten van klanten.

Tegen de tijd dat de producten de Shaker Room bereiken, hebben ze al behoorlijk wat doorstaan. Er wordt begonnen met de thermische kamers en de Wet Room, waarin de producten de hele dag continu worden blootgesteld aan een hogedrukspuit en een vochtige omgeving: de tests op waterindringing zijn echter nog maar net begonnen.

Daarna ondergaan de producten in de Salt Mist Room twee uur lang een zoutsproeiproef: vervolgens worden ze zeven dagen blootgesteld aan een warme, vochtige omgeving. Dit proces wordt vier keer herhaald, waardoor de testduur 28 dagen bedraagt. Dit wordt aangevuld met nog eens een zware test van 28 dagen in een warme, vochtige, zoute omgeving om de verschillende storingsmechanismen te beoordelen. Bij de eerste test kunnen zout en water in de coatings dringen waardoor deze afbladderen en verkleuren, terwijl de andere test de afzetting van zoutkristallen onderzoekt waardoor kunststoffen kunnen barsten.

…En zelfs dat is nog niet genoeg. Verdere IPX7-tests bepalen de bestendigheid van de producten tegen onderdompeling op een bepaalde diepte voor een bepaalde duur. De onderdompelingstanks worden ook gebruikt voor het beoordelen van de prestaties van de fishfinder transducers tijdens hun testprogramma.

En daarna voert het testcentrum de hitte letterlijk op. De producten worden in de Hot Room van 55°C geplaatst voor praktijktests, ze kunnen daar wel enkele maanden blijven! En op soortgelijke wijze simuleert een IR-test de zonnesterkte op het heetst van de dag om te waarborgen dat displays niet op zwart gaan en ze geen zonneschade oplopen; d.w.z. stralingsvlekken of gerimpelde folie in het display.

En zelfs hierna hebben de producten nog een lange weg te gaan voordat ze voldoen aan de hoge normen van Raymarine…