Raymarine haalt alles boven water

Dinsdag, December 3, 2019

Verblijven op een schip onder extreme maritieme omstandigheden: koud tot op het bot! Raymarine Ambassadeur Juho Karhu heeft hier ervaring mee door met een standaard Beneteau Idylle uit de jaren 80 van Finland naar Svalbard te zeilen. Hoewel Juho zelf dol is op sneeuw en ijs moest hij weten of zijn uitrusting er ook mee om kon gaan. Daarom koos hij voor Raymarine om hem te helpen navigeren over de ijzige wateren van de Barentszzee.

Raymarine - Test Centre

Zeilers in polaire wateren kunnen hoge golven ervaren. En bij een gemiddelde zomertemperatuur van -10°C, die daalt naar -30°C of lager in de winter, is beschikken over de juiste apparatuur van levensbelang. Onder dergelijke omstandigheden bevriest een onbeschermde huid binnen vijf minuten.

Als een extreme omgeving deze uitwerking heeft op de zeilcrew, kun je je wel voorstellen wat de gevolgen zijn voor hun jachten. Ongeacht de natuur, het lot en de omstandigheden, moeten schippers uiteraard kunnen vertrouwen op hun uitrusting. Daarom laat Raymarine al zijn producten zware tests ondergaan in het fantastische Environmental Test Centre in Fareham.

Om te voldoen aan de normen van IEC 60945-tests voor maritieme navigatie- en radiocommunicatiesystemen en deze zelfs te overtreffen, wordt er niets aan het toeval overgelaten in de testfaciliteit. Er wordt getest op variaties in ingangsvermogen, extreme temperaturen en vochtigheidspercentages, zonnestraling, zoutnevel en mist, waterdichtheid, trilling en onzorgvuldige hantering bij transport.

Raymarine - Test Centre Raymarine - Test Centre

Het is een enorme eyeopener om getuige te zijn van de manier waarop deze tests worden uitgevoerd. De rondleiding in het testcentrum begint bij de thermische kamers, waar producten herhaaldelijk worden getest en de hele nacht worden ondergedompeld om te kijken of ze opstarten en functioneren binnen een groot temperatuurbereik van -25°C tot 55°C, en opslag doorstaan bij temperaturen tussen de -30°C en 70°C.

Alles wordt nog een stuk extremer en luidruchtiger in de natte ruimte, waar het personeel met borden wordt gewaarschuwd om gehoorbescherming te dragen bij het uitvoeren van IPX6-tests. Producten krijgen deze beoordeling als ze de zware tests doorstaan die zijn ontwikkeld voor de beoordeling van de water- en stofbestendigheid van een item. Bij één van deze tests worden producten met een brandslang continu besproeid met minimaal 100 l water per minuut, gedurende minimaal 30 minuten, en moet de apparatuur tijdens en na de test blijven functioneren.

Raymarine - Test Centre

De industrienorm vereist dat producten een half uur in een vochtige omgeving worden gelaten, maar Raymarine laat ze daar een dag liggen om het praktijkgebruik na te bootsen. De testers demonteren de producten vervolgens om te controleren of er geen water is binnengedrongen: telkens een druppel water gedurende de totale levensduur resulteert in een overstroming binnen in de apparatuur.

Het zal leken echt verbazen dat de waterindringingstests nog maar net begonnen zijn, zoals de volgende blog in deze serie zal onthullen…