Elektrische voortrekkersrol - Pogo 30, Zephyr | Maritieme elektronica van Raymarine

ELEKTRISCHE VOORTREKKERSROL

'Voor elektrisch gaan' met een zonne-energie-installatie is stiller, schoner en vriendelijker voor het milieu, zoals Mark Johnson, leider van maritieme innovatie voor Raymarine-producten, aantoont


Als u in één zin de aantrekkingskracht van elektrisch varen in plaats van dieselaandrijving zou samenvatten, zou u er natuurlijk op wijzen dat het stiller, schoner en milieuvriendelijker is. Deze voor de hand liggende voordelen maken het moeilijk te begrijpen waarom iemand een andere mening zou zijn toegedaan; maar er zijn nog meer aanbevelingen voor een volledig elektrische installatie, zoals Mark Johnson, leider van maritieme innovatie voor Raymarine-producten, persoonlijk kan bevestigen.

Gedurende twee opeenvolgende jaren, 2019 en 2020, heeft Mark zomerse zeiltochten gemaakt in zijn volledig elektrische Pogo 30, Zephyr. Vorig jaar begon hij aan een reis van zeven weken van Frankrijk naar het VK en terug. En dit jaar had de rondreis de vorm van een drie weken durende zomercruise met familie tussen Vannes en La Rochelle. Toen hij werd ondervraagd naar het besluitvormingsproces dat hem ertoe bracht om af te zien van diesel voor een volledig elektrische installatie, was Marks enthousiasme overtuigend. "Het maakt geen geluid, er zijn geen trillingen, het stinkt niet, het weegt veel minder, het vermogen is direct beschikbaar en er is geen onderhoud nodig in de winter. Dan heb je toch niet te klagen? Zeker als je een mooie schone zeilboot hebt; elektrische voortstuwing is vanzelfsprekend zo veel beter".

Axiom multifuntionele display - Motorzeildisplay | Maritieme elektronica van Raymarine

De elektrische installatie aan boord van Zephyr is omvangrijk. Twee Torqeedo Power 48-5000 lithiumacu's voeden de elektromotor en worden opgeladen door een Solbian 1kW flexibel zonnepaneel in combinatie met 47V MPPT-zonnelaadregelaars. Deze opstelling wordt gecombineerd met een volledige reeks Raymarine-producten, te beginnen met een Axiom MFD (multifunctioneel display) en een Raymarine Digital Switching-bedieningssysteem die op het netwerk is aangesloten. Dit betekent dat het MFD een reeks elektrische voortstuwingsgegevens kan weergeven en dat het display wordt gedeeld met een zijbalk met kaartgegevens. Bovendien is de Pogo uitgerust met een Raymarine Evolution-stuurautomaat. Mark bedient de stuurautomaat via zijn Axiom MFD en twee externe Evolution P70 stuurautomaatbedieningen.

Integratie van elektronica

Deze elektronica-integratie is zo succesvol gebleken dat de Zephyr de laatste tijd een technologisch demonstratiemodel voor Raymarine is geworden; niet dat dit deel uitmaakte van Marks oorspronkelijke plan. "Ik was eigenlijk alleen maar gefocust op hoe ik een systeem op zonne-energie kon ontwikkelen dat echt werkte", herinnert hij zich. "Ik denk dat het demonstratieaspect pas tot stand kwam nadat ik het Torqeedo-display zag. Ik was enthousiast over het concept, maar ik dacht dat we de ervaring van Raymarine konden gebruiken om relevante informatie duidelijker te presenteren".

Mark besloot om dit met zijn collega's bij Raymarine te bespreken. Na veel discussie werd gesuggereerd om de uitlezing van het display te vervangen door digital switching. Mark dacht vervolgens na over de gegevens die hij graag zou willen zien, en hoe deze gegevens konden worden gemeten. De functies waarvoor hij koos waren onder meer de laadtoestand, het bereik, de zonne-energieproductie, het energieverbruik en het nettovermogen.

De zomerse zeiltochten van 2019 en 2020 waren perfecte testreizen en de elektrische installatie werkte beide keren probleemloos. "Op onze grote kanaaltocht in 2019" herinnert Mark zich, "was het weer verschrikkelijk, maar er was voldoende wind om te zeilen en genoeg daglicht om de accu's constant opgeladen te houden." Ondertussen typeert Mark hun overwegend zonnige reis in 2020 als "doodeenvoudig": zelfs op dagen dat er geen wind was, zorgde het laten draaien van de motor op 1 kW tijdens het vissen op korte stukken met 3,5 knopen voor een perfecte balans tussen de behoeften van het gezin en de vereisten voor zonne-energiesysteem".

"Er is geen probleem met stroom, aangezien de beperkingen van het gezin precies aansluiten op de beperkingen van zonne-energie - niemand wil 10 uur lang op de motor varen; je moet gewoon goed plannen" merkt Mark op. "We zouden een paar uur vanaf een haven naar een strand kunnen gaan, genoeg tijd om wat makreel te vangen. Als je maar blijft opladen tijdens het vissen, is iedereen blij!"

Volledig elektrische Pogo 30, Zephyr - Op het dek | Maritieme elektronica van Raymarine
Volledig elektrische Pogo 30, Zephyr | Maritieme elektronica van Raymarine
Volledig elektrische Pogo 30, Zephyr | Maritieme elektronica van Raymarine
Volledig elektrische Pogo 30, Zephyr | Maritieme elektronica van Raymarine

"Zoveel voordelen"

Het Raymarine Axiom MFD hield Mark op de hoogte van de accustatus en het stroomverbruik, waardoor hij zijn energiestrategieën effectiever kon plannen. Hij merkte op dat het zonnepaneel op zonnige dagen rond het middaguur piekte op 600 W, waardoor de accu's snel werden opgeladen. Door de zonnepanelen in hun horizontale positie te klappen, werd het vermogen gemaximaliseerd en lag de cockpit mooi in de schaduw.

Op de vraag naar de voordelen van de volledig elektrische installatie op zijn Pogo 30, denkt Mark even na. "Het zijn er zo veel, maar ik denk dat het grootste voordeel de ruimtebesparing is, want zonder zou je echt een 11 meter lange boot nodig hebben om met het hele gezin te cruisen."

Net als alle watersporters wilde Mark de ruimte op zijn boot maximaliseren. Hij kon de machinekamer gebruiken voor het reddingsvlot en de ruimte die nodig zou zijn geweest voor de dieseltanks werd een hangkast, waardoor het elektrische vermogen een ruimtebesparende bonus oplevert.

Hieraan waren nog andere voordelen verbonden: "Omdat ik mijn gezin in een schip van 30 voet kan huisvesten, heb ik het gevoel dat we een lichter en gemakkelijker te besturen schip hebben dat minder geld kost in termen van kosten per ruimte. Dit kan mensen aanmoedigen om te gaan varen omdat ze merken dat meer comfort betaalbaarder wordt".

Mark heeft het gevoel dat dit nog maar het begin is van elektrisch varen. "Als je naar de kostencurve van lithium-ionaccu's kijkt, dan zie je elke vier jaar een capaciteitsverdubbeling en een prijshalvering, waardoor een volledig elektrische oplossing steeds aantrekkelijker en betaalbaarder wordt."

"Bovendien," zegt Mark, "maakt zes voet extra alles groter en zwaarder. Ik heb het gevoel dat we een lichter en gemakkelijker te besturen schip hebben voor veel minder geld in termen van de kosten per ruimte die je koopt. Als je naar de kostencurve van lithium-ionaccu's kijkt, dan zie je elke vier jaar een capaciteitsverdubbeling en een prijshalvering, waardoor een volledig elektrische oplossing steeds aantrekkelijker en betaalbaarder wordt."

Mark wil dolgraag de details van deze oplossing met anderen delen en deze oplossing op de markt brengen. Mark sloot het interview verwachtingsvol af: "Ik kijk ernaar uit om meer van deze installaties op het water te zien. Het is opwindend om te zien wat de technologie kan doen."