Ga overstag met de allernieuwste zeiltechnologie

Hardware- en softwareaanpassingen maakt het leven van zeilers veiliger, omdat ze beter geïnformeerd zijn en met meer vertrouwen beslissingen kunnen nemen, schrijft Greg Wells, UK Sales Account Manager, Raymarine


Ga overstag met de allernieuwste zeiltechnologie | Marine Electronics by Raymarine

In bepaalde omstandigheden is intuïtie en snel kunnen denken en reageren heel belangrijk, dat zal niemand ontkennen. Maar voor echte weloverwogen beslissingen is het cruciaal om zoveel mogelijk informatie ter beschikking te hebben. Als u op het water echter ook maar iets aan het toeval overlaat, kunt u daar de gevolgen van ondervinden. Deze kunnen variëren van enigszins ongemakkelijk tot onvoorstelbaar ernstig.

Technologie heeft zoveel gedaan om het omgevingsbewustzijn van zeilers te verbeteren. Zeilen is er niet alleen veiliger, maar ook veel leuker door geworden. Raymarine blijft deze technologie ontwikkelen, voert voortdurend verbeteringen door aan zijn draadloze en bekabelde producten en biedt zeilers duidelijk alle gegevens die ze nodig hebben.

Toegang tot polairdiagrammen

Accessing Polars | Marine Electronics by Raymarine

Zowel een schipper op een recreatief zeiljacht als een stuurman aan het roer van een wedstrijdboot heeft basisinformatie nodig om gefundeerde beslissingen te nemen. Denk aan kompasrichting, diepte en snelheid van de boot, direct beschikbare GPS-informatie, windgegevens en gedetailleerde, actuele cartografie, maar ook aan meer geavanceerde gegevens zoals AIS, radar, weerroutes en laylines. Polaire informatie, ooit het domein van offshore-racers, is nu beschikbaar en nuttig voor alle zeilers. Iedereen met een boot die is uitgerust met één of meer van de nieuwste generatie Axiom-multifunctionele displays van Raymarine, met zijn LightHouse 3-besturingssysteem, kan deze gegevens oproepen en er gebruik van maken.

Polairdiagrammen zijn berekeningen die een ontwerper, fabrikant of zeiler kan leveren om het snelheidspotentieel van een bepaald jacht onder verschillende windhoeken en -sterkten aan te geven. Als u de optimale prestatieparameters van uw boot kent, kunt u de snelste route tussen twee punten vaststellen door gebruik te maken van uw doelsnelheden en windhoeken, en hier uw laylines aan ontlenen. Het 'Velocity Made Good'-principe (VMG) laat zien dat varen in een rechte lijn vaak niet de snelste oplossing is. Recreatieve zeilers zullen de prestaties van hun boot zo goed mogelijk willen gebruiken, bijvoorbeeld als ze sneller een haven willen bereiken om een ligplaats te krijgen. De live layline display op LightHouse 3 stelt zeilers in staat om hun VMG te maximaliseren, en laat zien hoe ver ze, op basis van de windomstandigheden, via het huidige rak moeten zeilen om na de overstagmanoeuvre bij het bestemmingswaypoint te komen.

Meer dan 300 polairdiagrammen worden momenteel meegeleverd binnen het Raymarine Lighthouse OS. Dit aantal stijgt bij elke periodieke update, omdat zeilers ook hun eigen polaire gegevens in kunnen dienen via www.raymarine.eu/multifunction-displays/polar-data-import/, zodat we deze in toekomstige releases kunnen opnemen. Het Raymarine Lighthouse OS-systeem is ook geschikt voor een oplossing met 'vaste hoeken' voor zeilers die geen polairdiagram voor hun jacht kunnen vinden of die om welke reden dan ook niet tevreden zijn met de meegeleverde polaire gegevens. Door de windhoeken waarvan ze denken dat die het best werken voor hun jacht in het systeem in te voeren, kan de software doelsnelheden en -hoeken berekenen. Zeilers kunnen ook de effecten van stroming en drift van hun boot toevoegen om te bepalen langs welke laylines ze zouden moeten varen.

OLightHouse 3 Sailing Homescreen | Marine Electronics by Raymarine

Startscherm

Op het startscherm van het multifunctionele Raymarine-display krijgen zeilers al deze gegevens vanuit één bron te zien. Door bijvoorbeeld hun snelheid door het water te kunnen vergelijken met hun doelsnelheid, kunnen ze in één oogopslag zien of de prestaties van hun jacht om één of andere reden onvoldoende zijn, zoals onjuist getrimde zeilen. De polaire prestaties van de boot worden weergegeven als een percentage.

Andere mogelijkheden om het nemen van beslissingen en het hanteren van het zeil te verbeteren zijn de gekleurde segmenten op de wijzerplaat in het midden van het display, gegenereerd door polaire informatie, die windhoekdoelen voor bakboord, stuurboord en benedenwinds samen met de schijnbare windsnelheid/-hoek, de werkelijke windsnelheid/-hoek en de historische windhoek weergeven. Gradaties in de gekleurde segmenten geven aan of de boot zijn ideale prestaties bij de gegeven windsterkte heeft bereikt.

Hetzelfde scherm bevat ook een getijdepijl, die de richting van de stroming aangeeft, een COG-pijl (Course Over Ground) en een geschatte aankomsttijd. Deze functies zijn allemaal aanpasbaar, dus als zeilers iets op het scherm willen aanpassen of verwijderen, kunnen ze door hun vinger op de betreffende cel te drukken en vast te houden een pop-upmenu omhoog halen, waarmee ze alle items kunnen wijzigen.

ClearCruise AR Collision Avoidance | Marine Electronics by Raymarine

Aanvaringspreventie

Met de integratie van het ClearCruise augmented reality-systeem binnen Axiom kunnen zeilers beter geïnformeerde navigatiebeslissingen nemen en aanvaringen voorkomen. Door de AR200 Augmented Reality Stabilization Module te combineren met een CAM210 of CAM220 high-definition camera, legt de ClearCruise-functionaliteit belangrijke navigatiefuncties in HD-video over het scherm. Belangrijke kaartobjecten, markeringen, waypoints en met AIS uitgeruste schepen worden direct geïdentificeerd met labels in verschillende kleuren. Zeilers kunnen zo sneller reageren op maritiem verkeer en anderszins complexe of verwarrende navigatiescenario's worden verduidelijkt.

Reactievermogen

De bekroonde Axiom+, die vorig jaar werd uitgebracht, biedt 16 GB aan opslag. Dit betekent meer geheugen voor apps van derden, het opslaan van waypoints en routes en de mogelijkheid om Raymarine LightHouse-cartografie op te slaan.

In 2021 zijn er ook LightHouse-kaarten beschikbaar voor het Verenigd Koninkrijk. Om de ogen onder verschillende lichtomstandigheden minder te belasten, kunnen gebruikers de kaartweergave instellen in vier verschillende modi: dag, schemering, nacht en felle zon. Ook kunnen ze het formaat van belangrijke kaartsymbolen - zoals lichten, kanaalmarkeringen en andere navigatiefuncties - aanpassen zonder dat ze de schaal van de kaart zelf hoeven te wijzigen.

Bovendien zijn de Axiom+-schermen geschikt voor gepolariseerde zonnebrillen en voorzien van nanocoating. Het touchscreen blijft dus nauwkeurig te bedienen, zelfs als het glas nat wordt. De coating stoot ook olie en vlekken af. Axiom+ integreert ook met NMEA2000 en SeaTalkNG. Zeiljachtschippers kunnen de connectiviteit dus ook gebruiken voor het integreren van windinstrumenten, apparaten voor motorgegevens, entertainment-apps, hogedruk watermakers, maritieme verlichting, enz.